Filipijnse Suman

Filipijnse Suman

Het is zover, het eerste gekke Aziatische recept dat op omnomnivoor komt. Als half-Filipijnse en met een Filipijnse moeder sta je veel in de keuken, want daar is het wat het in Azië om draait: lekker eten! Hierbij  een van mijn favoriete tussendoortjes/ontbijt. Kort omschreven is het plakrijst gestoomd in bananenbladeren.  Ik eet het meestal als tussendoortje of ontbijt, ja het is raar, dit als ontbijt, maar het is lekker dus ik doe het lekker toch ;P

Als ik dit maak weeg of meet ik nooit wat af, op een of andere manier weet ik gewoon hoe het hoort te smaken. In dit recept geef ik een indicatie van hoeveel je van alles nodig hebt, deze keer heb ik namelijk alles afgewogen van wat ik erin deed. En alvast een waarschuwing, hier moet je wel een hele middag voor uitrekken, want je bent er erg lang mee bezig. It’s totally worth it though!

Filipijnse Suman 

Ingrediënten voor heel veel suman: 

  • 1 kg Ketan rijst
  • 800 mL kokosnootmelk
  • ± 100 gram suiker
  • (ontdooide) bananenbladeren (te koop in het vriesvak van de toko)
  • extra suiker om in te dippen

Bereidingswijze:

  1. Was de ketan rijst met water in een ruime pan en laat het goed uitlekken.
  2. Voeg de kokosnootmelk toe, en kook de rijst totdat alle kokosnootmelk is opgenomen en de de rijst dik en plakkerig is. Het is erg belangrijk dat je blijft roeren! de rijst plakt snel aan de bodem en kan verbranden.  (als de rijst nog hard is, is dat niet erg. De rijst wordt gaar als het gestoomd wordt)
  3. Laat de rijst afkoelen
  4. Deze stap is nodig als de bananenbladeren nog niet ”gebrand” zijn. Zet een grote gaspit en ga er langzaam op ongeveer 2-3 cm afstand met het blad eroverheen. Het lijkt alsof het blad ”vet” wordt, zo weet je dat het goed is. Als het blad al geroosterd/gebrand is, dan is deze stap niet nodig.
  5. Knip het blad in stukken met een breedte van ongeveer 20-25 cm
  6. Hier komt het moeilijkte gedeelte, het maken van de pakketjes. Pak een beetje rijst en leg dat op het blad, met de zijkanten van het blad ga je het in een langwerpige slang wrijven. Je rolt de rijst als het ware in die vorm.Rollen van de Suman
  7. Leg de rijst aan 1 kant, en rol het op. Vouw aan het einde de flapjes naar binnen.
  8. De Suman moet nu stomen (in een stoompan of stoomoven) totdat de rijst helemaal gaar is, dat duurt 45-60 minuten, afhankelijk van hoe gaar de rijst was.
  9. Laat de Suman nu afkoelen (kan ook gegeten worden als het warm is) en scheur het bananenblad eraf, dip het in suiker en het is klaar om te eten!

Suggestie: het is ook erg lekker om het in verse geraspte kokos te dippen.

Kain na! (Laten we eten)

Ajedo!

Cynthia en Eline

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s