Pepernoten

IMG_6534

Hij komt, hij komt die lieve goed Sint! Ja, ja, Sinterklaas komt alweer heel erg dichtbij. Op 16 November zal hij voet zetten in het koude Nederland uit het ”warme” Spanje. Er zal weer volop worden gestrooid met pepernoten (eigenlijk kruidennoten) en ander strooigoed. Wat nou als ik je nu zou vertellen dat ik het recept van Sinterklaas heb voor pepernoten? Oke, misschien niet helemaal waar, maar ze zijn minstens zo lekker, en misschien nog wel lekkerder!

Pepernoten

Ingrediënten voor ongeveer 1 1/2 bakplaat aan pepernoten: 

  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel (of 250 gram bloem + 15 gram bakpoeder)
  • 150 gram koude boter
  • 10 gram speculaas kruiden*
  • 2-4 eetlepel melk
  • snufje zout

* geen speculaas kruiden? Niet getreurd! Daar houdt de Sint niet van… Met een uitgebreid kruidenkastje kom je er ook wel. Hier het recept voor speculaas kruiden:

  • 15 gram gemalen kaneel
  • 2 gram gemalen kruidnagel
  • 2 gram gemalen nootmuskaat
  • 1 gram gemalen witte peper
  • 1 gram gemberpoeder
  • 1/2-1 gram gemalen kardemom

Bereidingswijze:

  1. mix alle kruiden door elkaar tot speculaaskruiden en weeg 10 gram af.
  2. Kneed de boter, suiker, zelfrijzend bakmeel, speculaaskruiden en het zout goed door elkaar.
  3. Voeg lepel bij lepel melk bij het deeg zodat het een soepel deeg wordt.
  4. Dek het deeg af in plastic folie, en laat het rusten in de koelkast voor 30 minuten, of 10 minuten in de vriezer.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Maak balletjes van het deeg ter grote van ongeveer een knikker, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Leg de pepernoten op zo’n anderhalve centimeter van elkaar af.
  7. Bak de pepernoten in een voorverwarmde oven op 160 C voor 16-20 minuten lichtbruin in het midden van de oven.

Waarschuwing: Je huis zal HEER-LIJK ruiken naar speculaas :)

Ajedo!

Cynthia en Eline

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s