Cinnamon rolls

Cinnamon rolls

Cinnamon rolls

Dit recept… Het is misschien wel een van de lekkerste recepten die ik ken. Het is wel wat werk om te maken, maar ZO lekker! Cynthia en ik hebben het allebei al een aantal keer gemaakt, en iedere keer is het weer een klein feestje, dus alle tijd en moeite waard. Oh, en had ik al gezegd dat het heerlijk is?

Cinnamon rolls

Ingrediënten voor 14-16 rolls:

Voor de rolls:

  • 1 zakje (7 gram) gist
  • 175 mL volle melk
  • 50 gram suiker
  • 60 mL lauwwarm water
  • 1/4 theelepel vanille essence
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  • 55 gram roomboter, gesmolten
  • 515 gram bloem
  • nog wat gesmolten boter om over de rolls te doen tijdens het bakken.
  • 1 theelepel zonnebloemolie of een andere plantaardige olie.

Voor de vulling:

  • 75 gram boter, zacht
  • 150 gram bruine suiker
  • 50 gram suiker
  • 1 1/2 eetlepel kaneel

Voor het glazuur:

  • 56 gram roomkaas, op kamertemperatuur
  • 15 gram boter, op kamertemperatuur
  • 140 gram poedersuiker
  • 1/2 theelepel vanille essence
  • 3-4 eetlepels melk, warm
Cinnamon rolls, ongebakken

Cinnamon rolls, ongebakken

Bereidingswijze:

  1. Doe het water en 1 eetlepel suiker in een klein bord, strooi het gist eroverheen en laat het ongeveer 5 minuten staan. Het gist moet geactiveerd zijn, dit kan je zien als het begint te borrelen en als je het kan ruiken.
  2. Mix in een kom het ei, de melk, het zout, de suiker en de gesmolten boter. Voeg de helft van de bloem, het water, de vanille en het gist mengsel toe. Mix tot het geheel gemengd is en voeg de rest van de bloem toe. Mix het op medium snelheid voor 5 tot 7 minuten totdat je een mooi glad deeg hebt. Een staande mixer is hiervoor handig.  Heb je die niet, niet getreurd, het werkt ook met een handmixer, of door te kneden met je handen. Het kan wel zijn dat het hierdoor langer duurt totdat het deeg klaar is.
  3. Vet een grote kom in met de olie. Maak een bal van het deeg en doe dit in de kom. Vet ook de bovenkant van het deeg in met olie, zodat er geen korst op komt. Dek het geheel af met plasticfolie en laat het twee uur rijzen, of totdat het deeg twee keer zo groot is. Laat het rijzen op een warme, droge plek, waar niet heel de tijd mensen langs komen, dus bijvoorbeeld in de magnetron (die uit is natuurlijk).
  4. Mix de bruine suiker, kaneel en suiker in een kom voor de vulling.
  5. Haal na twee uur het deeg uit de kom, en duw een beetje van de lucht eruit. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 bij 22 centimeter op een bebloemd oppervlak. Smeer de zachte boter over het deeg en verdeel het suiker-kaneelmengsel hierover.
  6. Begin bij het lange eind vanhet deeg en rol het strak op tot een rol. Snij de uiteinden van het deeg waar geen vulling in zit af. Snij het in 14 tot 16 evengrote stukken. Leg ze met de gesneden kant naar beneden op een ingevet bakblik. Doe er plasticfolie overheen en laat ze anderhalf uur rijzen, of totdat ze twee keer zo groot zijn.
  7. Smeer de gesmolten boter erover als ze twee keer zo groot zijn, en bak ze 30 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven, of totdat ze goudbruin zijn.
  8. Maak het glazuur terwijl de cinnamon rolls afkoelen. Mix alle ingrediënten hiervoor in een kom, behalve de melk. Als het geheel gemixt is, voeg je langzaam de melk toe. Stop met toevoegen als het geheel vloeibaar is, maar niet heel erg dun. Schenk het meteen over de cinnamon rolls.

Eet smakelijk! (maar dat komt zeker goed…)

High tea waar (natuurlijk) cinnamon rolls waren

High tea waar (natuurlijk) cinnamon rolls waren

Ajedo!

Eline en Cynthia

Advertenties

One thought on “Cinnamon rolls

  1. Pingback: Sticky buns | Ons leven in voedsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s