Tiramisutaart

IMG_7530

Met de feestdagen heb ik natuurlijk veel gekookt, zo kreeg ik de taak om voor ons Oudejaarsdiner een toetje te maken. En als je dan zo’n geweldig jaar zoals 2013 afsluit, moet dat natuurlijk wel goed! Dit recept komt origineel uit de Allerhande, maar ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Het was echt superlekker, al zeg ik het zelf :)

Tiramisutaart

Ingrediënten (voor een springvorm van ongeveer 23x23cm):

  • 2 rollen oreo koekjes (308 gram in totaal)
  • 100 gram boter
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 500 gram marscapone
  • 2 pakken lange vingers
  • 4 eierdooiers
  • 5-6 eetlepels amaretto (koffielikeur)
  • 200-250 ml espressokoffie
  • cacaopoeder
  • eventueel 100 gram gesmolten pure chocolade

Bereidingswijze:

  1.  Maal de Oreo-koekjes in een keukenmachine tot kruimels.
  2. Smelt de boter en meng de Oreo-koekjes hierdoor.
  3. Bekleed de springvorm met bakpapier, en verdeel het kruimelmengsel over de bodem. Druk met de onderkant van een lepel de de kruimels plat zodat er een bodem vormt. Zet de vorm in de koelkast zodat de boter kan uitharden.
  4. Maak de koffie zodat het nog tijd heeft om een beetje af te koelen.
  5. Klop in een kop de slagroom met 1 eetlepel suiker bijna stijf.
  6. Klop in een andere kom de eierdooiers en de rest van de suiker tot een romig mengsel, dit duurt ongeveer 5 minuten.
  7. Meng de marscapone in gedeeltes door het eierdooiermengsel.
  8. Spatel nu de slagroom door het marscaponemengsel.
  9. Giet 1/3  van het marscaponemengsel over de bodem van Oreo koekjes en strijk het goed uit.
  10. Meng de likeur door de koffie en giet het mengsel in een langwerpig schaaltje.
  11. Dip een lange vingers met de niet-suikerkant in het koffiemengsel voor enkele seconden, en leg ze met de koffiekant boven, in de schaal. Ga zo door tot er een laag van lange vingers is.
  12. Giet nu weer 1/3 van het totale marscapone mengsel over de lange vingers, en verdeel het goed.
  13. Herhaal stap 11 en 12.
  14. Laat het in de koelkast minstens 2-3 uur opstijven.
  15. Knip sterren uit bakpapier in verschillende soorten maten, en leg ze op de tiramisu.
  16. Strooi er een laag cacao overheen, en verwijder daarna de sterren.
  17. Om de tiramisu mooi uit de vorm te krijgen, met warm water langs de vorm van de springvorm gaan, of de springvorm langs een warme doek houden.
  18. Eventueel de rand nog versieren met gesmolten chocolade en een cornetje van bakpapier.

Eet smakelijk!

Ajedo!

Cynthia en Eline

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s