Tarte Bourdaloue met appel, zonder peer

Tarte bourdaloue met appels

Tarte bourdaloue met appels

Ik heb een nieuw kookboek gekregen, dus nu heb ik Rudolph niet alleen op tv, maar ook in de boekenkast! Ik kon het dus niet laten om meteen een nieuw recept uit te proberen, uit mn nieuwe kookboek én met mijn nieuwe taartvorm! Deze taart leek mij heerlijk, en dat was hij ook! Hij hoort eigenlijk met peren, maar daar ben ik geen groot fan van, en met appel is hij ook heerlijk. De taart heeft een vulling van frangipane, een soort amandelspijs met ei en daaroverheen is een dikke laag appels en een soort roomlaagje.

Het is een heerlijke taart en hij ziet er ook nog eens feestelijk uit!

Tarte Bourdaloue

Ingrediënten voor een taart van 26 cm doorsnee:

Voor het deeg:

  • 150 gram bloem
  • 100 gram roomboter
  • 75 gram suiker
  • 1 ei
  • boter om in te vetten
  • bloem om te bestuiven

Voor de frangipane:

  • 100 gram gepelde amandelen
  • 100 gram suiker
  • 40 gram roomboter
  • 1 ei

Voor de vulling:

  • 2 tot 3 appels, bijvoorbeeld goudreinette
  • 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille essence
  • 125 mL slagroom
  • 1 ei
  • 20 gram suiker

Voor de garnering:

  • 30 gram geschaafde amandelen
  • 2-3 eetlepels abrikozenjam
  • 1-2 eetlepels water
  • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze:

Voor het deeg:

  1. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter met de suiker en het ei.
  2. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Dit kan ook met een mixer met deeghaken.
  3. Druk het deeg plat en verpak het in plasticfolie.
  4. Laat het circa 30 minuten opstijven in de koelkast.

Voor de frangipane:

  1. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine.
  2. Roer de boter, het ei en de suiker door de fijngemalen amandelen.

De taart:

  1. Vet een springvorm in met boter.
  2. Rol het deeg op een bebloemd aanrecht uit.
  3. Bekleed de vorm met het deeg en vouw het overlappende deeg terug in de rand voor extra stevigheid.
  4. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  5. Verdeel de frangipane erover.
  6. Bak de taart circa 15 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden.

Voor de vulling:

  1. Schil en halveer de appels en verwijder het klokhuis.
  2. Snij de appels in dunne plakjes met dezelfde dikte.
  3. Leg ze op de taart in een mooie roosvorm.
  4. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.
  5. Meng in een kom het vanillemerg, de slagroom, het ei en de suiker.
  6. Schenk het over de appels.
  7. Bak de taart in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

Voor de garnering:

  1. Rooster de amandelen in de oven of in een pannetje goudbruin.
  2. Verwarm de jam met het water en bestrjik de bovenkant van de taart hiermee.
  3. Bestrooi de rand van de taart met de amandelen.
  4. Bestuif de rand van de taart met poedersuiker.

Tip: Als je de taart de eerste keer in de oven doet, zal de rand wat inzakken. Dit is niet erg. Vul de taart met de vulling totdat hij niet meer voller kan. Je kan ook de frangipane wat aandrukken zodat er meer ruimte is.

Eet smakelijk!

Ajedo!

Eline en Cynthia

Advertenties

One thought on “Tarte Bourdaloue met appel, zonder peer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s