Soezendeeg

Photo 27-01-14 16 19 06

Weer een basisreceptje. Deze keer soezendeeg. Soesjes is niet iets wat je elke dag maakt, maar toch wel erg lekker om bijvoorbeeld te vullen met slagroom of banketbakkersroom. Er zijn vele combinaties te bedenken en er zal vanzelfsprekend ook nog een recept hierna komen met het soezendeeg. Het recept komt uit het almighty bakken boek geschreven door James Peterson. Maar naar ervaring hebben we het recept een klein beetje aangepast.

Soezendeeg

Ingrediënten voor 680 gram deeg:

  • 240 ml water
  • 1/2 theelepel zout
  • 115 gram boter (in stukjes)
  • 1 theelepel suiker
  • 125 gram gezeefde bloem
  • 4 eieren

Bereidingswijze:

  1. Doe het water, zout, boter en de suiker in een pannetje, en breng het op hoog vuur aan de kook.
  2. Verlaag het vuur tot matig en voeg alle bloem toe.
  3. Roer 3 minuten met een pollepel totdat een samenhangende massa ontstaat.
  4. Doe het mengsel in een andere kom en mix het nog 1 minuut om het wat af te laten koelen. (dit kan ook met een (staande) mixer)
  5. Klop één voor één de eieren door het mengsel. Let op, er ontstaat een rare consistentie, een beetje wat lijkt op kipfilet stukjes (zie foto), maar blijf roeren dan mengt het vanzelf.
  6. Trek een gleuf door het midden van het deeg. Vult de gleuf zich langzaam op met deeg, dan is het deeg goed.
Photo 27-01-14 16 15 50

De structuur van het deeg lijkt hier een beetje op stukjes kipfilet in een kom. Blijf roeren!

Eventueel voor basis soesjes:

  1. Doe het deeg in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat kleine hoopjes deeg.
  2. Bak de soezen op 200 graden totdat ze goudbruin zijn. Het is belangrijk dat de oven niet wordt geopend!
  3. Vul ze met een vulling naar keuze, bijvoorbeeld slagroom.

Ajedo!

Cynthia en Eline

Advertenties

2 thoughts on “Soezendeeg

  1. Pingback: Eclairs | Ons leven in voedsel

  2. Pingback: Kaassoesjes | Ons leven in voedsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s