Franse appeltaart

Schermafbeelding 2014-01-28 om 23.08.34Eigenlijk is dit wel een klassieker. Franse appeltaart, mmmmmmm. En ziet het er al niet prachtig uit? In de vorm van een roos. En het is ook nog eens een taart om van te smullen! Het lijkt alsof de randjes hier verbrand zijn, maar dat is gewoon geroosterd. Het heeft wel wat vind ik ;) Dit is een goede taart om te maken met wat zoetere appels zoals gala appels. O, en het kost wel wat meer tijd, maar dan heb je ook echt wel wat!

Franse appeltaart:

Ingrediënten voor 1 taart:

Voor het deeg:

  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • een snufje zout
  • 110 gram koude ongezouten roomboter
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepels koud water

Voor de compote:

  • 2 gala appels, geschild en in stukjes gesneden
  • 60 ml appelsap
  • 60 ml water
  • 1/8 theelepel kaneel
  • geraspte citroenschil van 1 citroen

Voor de topping:

  • 2 gala appels, gesneden in kwarten en daarna in hele dunne plakjes.
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • eventueel wat citroensap

Bereidingswijze

  1. Meng in een keukenmachine het bloem, zout en suiker totdat het gecombineerd is.
  2. Voeg geleidelijk stukjes boter toe, en puls de machine tot het op een grof meel lijkt.
  3. Klop in een apart kommetje het water en de eierdooier. Voeg dit langzaam toe, en meng totdat er een deeg ontstaat.
  4. Maak van het deeg een platte frisbee op een bebloemd aanrecht, en pak het vervolgens in met plastic.
  5. Leg het deeg in de koelkast voor minstens 30 minuten
  6. Voor de compote, doe de appelstukjes, appelsap, water, kaneel en citroenrasp in een pannetje. Breng het aan de kook en laat het daarna nog 10 minuten koken met een deksel erop.Laat het sudderen totdat het meeste vocht is verdampt.
  7. Pureer de appels met een vork, en laat het helemaal afkoelen.
  8. Rol het deeg uit, en leg het in je taartvorm. Verspreid op de deegbodem de compote in een gelijke laag. Zet het in de koelkast terwijl je de topping maakt.
  9. Leg de dun gesneden plakjes appel in een roosvorm. Dit doe je door aan de buitenste rand te beginnen en een hele rand met appelplakjes neer te leggen. In de tweede rij leg je de plakjes ”tussen” de 2 appelplakjes van de eerste rij. Laat ze een beetje overlappen. En ga zo door totdat je bij het midden komt.
  10. Bak op 200 graden voor 20 minuten, en verlaag daarna de temperatuur naar 175 graden om vervolgens nog eens 10 minuten te bakken.
  11. Doe de abrikozenjam even in de magnetron of een pannetje om het te verwarmen zodat het dunner wordt. Ga verdeel nu de jam over de taart met een kwastje. Dit geeft een mooie glans.

Et voila! Een heerlijke franse appeltaart!

Bon appetit!

Ajedo!

Cynthia en Eline

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s