Mega-cupcake

Mega cupcake

Mega cupcake

Mega cupcake

Mega cupcake

En hier is het dan! Het alles omvattende recept, voor de mega-cupcake! Alle recepten die je nodig hebt, hebben we nu gegeven. Ik zal nu uitleggen hoe ik het leuk vind om de cupcake te versieren, maar, possibilities are endless! Je kan doen wat je leuk vindt. Voor inspiratie kan je kijken op de youtube pagina van mycupcakeaddicition. Zij heeft hele leuke dingen die je kan maken met deze vorm. Het is natuurlijk wel behoorlijk tijdrovend maar, je hebt dan wel een prachtige taart!

De kleur van je fondant hangt natuurlijk volledig af van wat je wilt maken.

De mega-cupcake

Ingrediënten voor 1 mega-cupcake:

Bereidingswijze:

 1. Maak het chocolade bakje en laat deze hard worden.
 2. Bak je biscuit en laat deze volledig afkoelen. Stap 1 en 2 kan je een dag van te voren uitvoeren, mits je de cake goed luchtdicht verpakt zodat hij niet uitdroogt.
 3. Maak de chocolade ganache en klop deze op.
 4. Snij de onderste kant van de cupcake doormidden. Snij de buitenste randen van de cupcake af, zodat hij in het chocolade bakje past. (zie de afbeelding)
 5. Snij van de bovenste helft ook de buitenste laag af, zodat de ganache beter blijft plakken.
 6. Smeer tussen de twee lagen van de onderkant van de cupcake chocolade ganache. Besmeer ook de gehele buitenkant met chocolade ganache, en doe de onderkant in het chocoladebakje.
 7. Besmeer de buitenkant van de bovenste helft van de cupcake ook met chocolade ganache. Zet deze bovenop de onderste kant van de cupcake.

Vanaf hier kan je doen wat je leuk vindt! Wij geven twee voorbeelden van hoe wij het gemaakt hebben:

Voor de cliché cupcake:

 1. Snij het topje van de bovenkant van de cupcake af. Hier moet dalijk een ‘kers’ op.
 2. Rol van fondant (de kleur is niet belangrijk) een lange worst uit, van ongeveer 1 cm doorsnee.
 3. Leg deze worst over de bovenkant van de cupcake in een spiraalvorm (zie afbeelding). Dit is om ervoor te zorgen dat de fondant aan de bovenkant de vorm krijgt die ‘hoort’ bij een cupcake.
 4. Rol 200 gram fondant uit tot een grote lap (zie afbeelding). Leg deze lap over de bovenkant van de cupcake. Strijk hem mooi glad, door de lap op te tillen en de vouwen er uit te ‘strijken’. Zorg ook dat je de fondant in de worst ‘duwt’, zodat je een mooie spiraal in je cupcake krijgt.
 5. Rol een lap witte fondant uit. Snij met een mes of met een pizzaroller een gekartelde cirkel. Dit ziet eruit alsof er room van je cupcake ‘druipt’. Leg dit dus ook over de cupcake en strijk het weer glad.
 6. Maak grote hagelslag van verschillende kleuren fondant. Doe dit door een stukje fondant te pakken en dit in de palm van je hand tot een heel dun worstje te rollen.
 7. Doe deze hagelslag op de cake, door een heel klein beetje water met een kwastje op het fondant te doen. Nu zou het moeten blijven plakken.
 8. Rol van fondant een grote bal in het rood, dit is je kers. Je kan hier ook bijvoorbeeld een rode kauwgombal voor gebruiken, of iets anders groot, ronds en eetbaars.
 9. Doe deze bal op de bovenkant van de cupcake.
Uitrollen van het fondant

Uitrollen van het fondant

De fondant 'rol'

De fondant ‘rol’

 

 

 

 

 

 

 

Voor de vlinders:

 1. Kleur of koop verschillende kleuren fondant. Rol deze fondant tot ongeveer 1/3 cm dik.
 2. Steek er met vorpjes vlinders en bloemetjes uit.
 3. Leg de bloemen in eierdoosjes zodat ze kunnen opdrogen in de vorm van een bloem. Vouw van aluminiumfolie een soort V-vorm, waarin de vlinders kunnen drogen (zie afbeelding). Laat ze een paar uur drogen, of ’s nachts. Deze stappen kan je een aantal dagen van te voren doen.
 4. Rol 200 gram fondant uit tot een grote lap (zie afbeelding). Leg deze lap over de bovenkant van de cupcake. Strijk hem mooi glad, door de lap op te tillen en de vouwen er uit te ‘strijken’.
 5. Verdeel de vlinders en bloemen over de cupcake. Plak ze vast door een beetje water met een kwastje op de vlinder te doen. Je kan hier ook de ganache voor gebruiken. Ik vind het mooi om de vlinders en bloemen in een baan over de cupcake te doen, die dan over loopt in kleur. Laat de vlinders ook doorlopen op de schaal waar je het op wilt serveren.
Drogen van de vlinders

Drogen van de vlinders

Tip:

 • Water en fondant zijn eigenlijk geen goede vrienden. Omdat fondant voor een groot deel uit suiker bestaat, wordt het ‘opgegeten’ als je water op het fondant doet. Gebruik daarom niet te veel water als je fondant vast wilt plakken op een ander stuk fondant.
 • Gebruik om fondant uit te rollen poedersuiker, zodat het niet aan het aanrecht blijft plakken. Gebruik geen bloem. Dit komt de smaak niet ten goede.

Eet smakelijk!

Ajedo!

Eline en Cynthia

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s