Semi-klassieke appeltaart

Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaart

Misschien had je het al door.. Wij houden van appels. Maar er zijn ook zo veel soorten appeltaart, die allemaal zo lekker zijn! Dit recept komt grotendeels uit het Rudolph boek, maar wij hebben wat noten toegevoegd en de rozijnen eruit gelaten. Cynthia en ik houden namelijk allebei niet van rozijnen, maar noten daarintegen… Daarom ook semi-klassiek, 100% klassiek is het namelijk niet. Maar, mocht je toch rozijnen erin willen, ga los! Ook hebben we nog wat citroensap en rasp aan het recept toegevoegd. Het smaakt namelijk lekker en het zorgt ervoor dat de appels niet bruin worden, ookal maakt dat niet meer uit als hij gebakken wordt…

Semi-klassieke appeltaart

Ingrediënten voor 1 springvorm van ca 22 cm doorsnee:

Voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 200 gram koude roomboter
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • boter om in te vetten
  • 4 eetlepels paneermeel

Voor de vulling:

  • 100 gram noten (wij hadden pistache en amandelen)
  • 1,2 kilogram zoutzure appels
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 1 ei
  • wat citroenrasp en -sap

En eventueel wat slagroom opgeklopt met suiker.

Bereidingswijze:

Voor het deeg:

  1. Doe de bloem, suiker en zout in een kom.
  2. Snij de boter in blokjes en voeg toe aan de bloem.
  3. Voeg het ei en water toe en kneed er met een mixer met deeghaken of met koude handen een deeg van.
  4. Pak het deeg in in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Voor de vulling:

  1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in dunne plakjes.
  2. Hak de noten grof.
  3. Meng de appel met het citroensap, de citroenrasp, de suiker, het kaneelpoeder, de custardpoeder en de noten.

Voor het samenstellen:

  1. Rol 2/3e van het deeg uit tot een lap en bekleed de springvorm hiermee.
  2. Bestrooi de bodem met het paneermeel.
  3. Verdeel de appelplakjes over de taart. Als je dit in mooie laagjes doet, ziet het er mooi uit als je het snijdt.
  4. Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. Snij lange repen van 1 cm breed.
  5. Verdeel deze repen over de taart, zodat een dambordpatroon ontstaat.
  6. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de taart.
  7. Bak de taart in een op 180 graden voorverwarmde oven in 1 uur gaar.
  8. Serveer met de opgeklopte slagroom.

Eet smakelijk!

Ajedo!

Eline en Cynthia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s