Random tips voor in de keuken #1

Soms kom ik van die dingen tegen waarvan ik denk van: ”hé dat is nog eens handig! Nooit eerder aan gedacht!”. Zo leer ik vaak van andere mensen, want meestal zien andere mensen pas de handige dingen die je in de keuken (of in het algemeen) doet omdat het bij je zelf automatisme is geworden. Dus hierbij de eerste 5 tips waar ik zo even op kon komen. Hopelijk vind je ze handig!

  1. Gebruik een ijsboltang zodat ze allemaal een even grote hoeveelheid beslag/deeg hebben.Ik had altijd het probleem dat mijn muffins, cupcakes, koekjes etc. Allemaal net een andere grootte hadden. Dit is niet alleen minder mooi om te serveren, maar soms kom je ook in de problemen met de bereidingstijd. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de grote muffin net gaar is, maar de kleinere alweer heel erg droog. Niet lekker natuurlijk! Makkelijke oplossing: een ijsboltang! (zie foto hieronder)
  2. Doe wat olie of anti-aanbaksprak op je lepel voordat je honing pakt. Ik kom regelmatig recepten tegen die vragen om bijvoorbeeld een eetlepel honing. Ja, dat hebben we wel in huis, maar zodra ik de honing pak, plakt 1/3 van de zogenaamde eetlepel honing aan mijn lepel plakken. Dat is erg makkelijk op te lossen door wat olie vantevoren op de lepel te doen.
  3. Dompel je mes eerst in warm water voordat je een taart gaat aansnijden, voor perfecte randen. Als ik taart snijd, en dan vooral ”hoge” taarten met fondant, heb ik vaak het probleem dat ik de taart een beetje plet. Door het mes in warm water te dompelen (wel afdrogen!), warm je het mes op en ”smelt” je als het ware door de taart heen.
  4. De tandenstoker test om te testen of je taart/cake klaar is. Een welbekende tip: gebruik een tandenstoker om te controleren of je taart of cake gaar is. Dit doe je simpel door een tandenstoker in het midden van bijvoorbeeld een taart of cupcake te prikken. Komt de tandenstoker er schoon uit? Dan is de taart gaar. Zit er nog deeg of beslag aan? Dan moet het nog een paar minuten langer doorgaren.
  5. Dek je taart of gerecht met aluminiumfolie af zodat het niet te bruin wordt of aanbrandt. Een soort van vervolg op de tandenstokertest. Stel de bovenkant van je gerecht is al bruin en je wilt niet dat het nog bruiner wordt of aanbrandt (dit kan gelden voor taarten, kip, vis etc.). Maar het is nog niet helemaal gaar van binnen. Om het door te laten garen zonder het bruin te laten worden is het een oplossing om het gerecht met aluminiumfolie af te dekken. Zo blijft het doorgaren, maar wordt de bovenkant niet meer bruin.
IJsboltang

IJsboltang

Hopelijk waren deze tips handig!

ajedo!

Cynthia en Eline

 

Advertenties

3 thoughts on “Random tips voor in de keuken #1

  1. Pingback: Aardbeienkwarkcake | Ons leven in voedsel

  2. En scheidt eieren altijd met de hand! Was je handen heel goed, breek de eieren en”zeef ” ze door je hand! Een groot voordeel is dat de dooier niet kan beschadigen, zoals wanneer je de dooier steeds van het ene in het andere dopje overkiept. Een ander voordeel is dat je wit en geel daadwerkelijk scheidt! Je houdt op het laatst alleen nog zo’n mooie dooier over en al het eiwit heb je apart verzameld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s