Focaccia met gecarameliseerde ui en olijven

Focaccia

Focaccia

Ik was op eerste Paasdag alleen thuis ’s avonds en wou toch nog iets lekkers bakken: Focaccia. Het was er toch niet van gekomen om dat te doen, dus gisteren na al die lange weken hard studeren heb ik een dagje voor mezelf leuke dingen gedaan, bakken dus:). Ik ging helemaal los en heb focaccia gebakken met een recept van Laura Vitale (wel weer wat aanpassingen gemaakt). En o wat was dat lekker!

Focaccia met gecarameliseerde ui en olijven 

Ingrediënten voor 1 focaccia:

Voor het deeg: 

  • 500 gram bloem
  • 60 ml olijf olie
  • 1 eetlepel zout
  • 250 ml warm water
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 takje verse roosmarijn
  • 3 teentjes knoflook, gesneden in dunne plakjes
  • zout en peper
  • extra olijf olie om voor eroverheen

Voor de topping:

  • 3 middelgrote uien, gesneden in halve maantjes.
  • 3o gram boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • wat gedroogde thijm naar smaak
  • ±10 zwarte olijven, gesneden in plakjes

Bereidingswijze:

  1. Doe in een kom het water 1 theelepel van de suiker en de gist. Meng dit en laat dit zo’n 5 minuten staan totdat de gist is geactiveerd (schuimlaag op het water)
  2. Meng de bloem, zout, olijfolie, de rest van de suiker voor even met de mixer. Als dit gecombineerd is, voeg je het water met de gist toe. Mix dit in een staande mixer of met een mixer met deeghaken op matige snelheid totdat het een deeg vormt. Mix daarna nog 10 minuten tot het een glad deeg vormt.
  3. Neem een kom en olie die met wat olijfolie. Vorm een deegbal van het deeg en doe deze in de kom. Bestrijk de bovenkant van de bal ook nog met wat olijfolie.
  4. Dek de kom af met een theedoek of plastic folie en laat het rijzen op een warme plek voor ongeveer 1 uur en een kwartier.
  5. Ondertussen kan je de topping maken. Laat de boter in een pan smelten samen met de olijfolie. Voeg hier de gesneden uien aan toe samen met de thijm, zout en peper naar smaak. Laat dit onder af en toe roeren op middelhoog-laag vuur voor ongeveer 40 minuten bakken. Hierdoor worden de uien lekker zoet.
  6. Olie de bakvorm van ± 28×41 cm met wat olijfolie.
  7. Neem het gerezen deeg uit de kom en strek het uit over de bodem van de bakvorm met je handen. Probeer het zo goed mogelijk te verdelen.
  8. Maak kleine kuiltjes in het deeg met behulp van je vingers en verdeel de knoflook en blaadjes roosmarijn hierover (zie foto)
  9. Dek het weer af met een theedoek of plastic folie en laat het nog een keer rijzen voor ongeveer 30-40 minuten.
  10. Verdeel na het rijzen wat olijfolie over het deeg en daarna de uien en de olijven.
  11. Bak het brood in een voorverwarmde oven van 200 graden in het laagste rek voor 25-30 minuten.
  12. Laat het afkoelen voordat je het aansnijdt.
Het deeg dat gaat rijzen met knoflook en roosmarijn

Het deeg dat gaat rijzen met knoflook en roosmarijn

 

Tip: Je kan er natuurlijk ook gewoon een andere topping op doen. Denk aan basilicum, pesto, kaas, tomaatjes etc. Oneindig veel combinaties!

Eet smakelijk!

ajedo!

Cynthia en Eline

 

Advertenties

One thought on “Focaccia met gecarameliseerde ui en olijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s