Random tips voor in de keuken #2

Het is weer tijd  voor nieuwe tips! Dit keer ei-editie! Hier 5 handige tips over eieren:

  1. Leg eieren in een bakje met warm water om ze op kamertemperatuur te krijgen. Sommige recepten vragen om eieren op kamertemperatuur. Of eieren nu in de koelkast of eruit bewaard moeten worden is nog steeds een discussiepunt (ik ben voor de koelkast), maar om ze snel op kamertemperatuur te krijgen kan je ze voor 5-10 minuten in een bakje met warm water leggen. Geen kokend water!!!! Want dan stollen de eieren en kook je ze.
  2. Scheid eieren altijd met de hand! Een tip van de oom van Eline: Was je handen heel goed, breek de eieren en ”zeef” ze door je hand! Een groot voordeel is dat de dooier niet kan beschadigen, zoals wanneer je de dooier steeds van het ene in het andere dopje overkiept. Een ander voordeel is dat je het wit en geel daadwerkelijk scheidt! Je houdt op het laatst alleen nog zo’n mooie dooier over en al het eiwit heb je apart verzameld.
  3. Gekookt of niet? Om te controleren of een ei gekookt is kan je een eenvoudig trucje toepassen waar ik al mee speelde toen ik vrolijk aan het paasontbijt zat in groep 3. Als je op een vlakke ondergrond een gekookt ei zal draait en erop tikt, dan zal het stoppen met draaien. Doe je hetzelfde bij een ongekookt ei, dan zal het ei doorgaan met draaien.
  4. Een scheutje azijn bij het koken van een ei. Soms bij het koken van een ei zal het kapot barsten en loopt het eiwit eruit. Dit uitlopen kan je voorkomen door een scheutje azijn toe te voegen.
  5. Zorg voor een schone kom bij eiwit kloppen! Misschien een keer gehad dat je eiwit niet stijf werd? Grote kans dat het kwam omdat de kom niet helemaal vetvrij was of omdat er nog een klein beetje eigeel bijzat. Zorg dus voor een vetvrije kom (eventueel met wat citroensap om te ontvetten) en een goed eiwit (eigeelvrij)

Succes!

Ajedo!

Cynthia en Eline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s