Het dessert: omelette Sibérienne

Omelette Sibérienne

Omelette Sibérienne

Als ik terug kijk op mijn verleden van bakken en desserts maken, is dit toch wel het meest bijzondere wat ik ooit gemaakt heb. Voor een groot deel komt dit recept uit het boek van Rudolph. Een omelette Sibérienne, ook bekend als baked alaska, bestaat uit ijs, cake en een laag van eiwitschuim, uit de oven (!!!!). Ja, je stopt ijs in de oven, best geweldig al zeg ik het zelf. Doordat je het in de oven doet, krijg je een hele gave combinatie van ijskoud van binnen en warm van buiten. En als dat nog niet genoeg was, ik heb hier zelfs mijn eigen ijs voor gemaakt, wat verbazingwekkend simpel was. Je hebt hier GEEN ijsmachine voor nodig, omdat je een parfait maakt. Hoewel dit er vrij ingewikkeld uit ziet, valt dat erg mee. Het maken hiervan kost wel even tijd, maar lastig is het niet. Wil je dus een bijzondere avond extra bijzonder afsluiten, maak dan dit dessert!!!

Omelette Sibérienne:

Ingrediënten voor circa 8 personen:

Voor de parfait:

  • 233 mL slagroom
  • 2 eierdooiers
  • 66 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 83 mL melk
  • 66 gram nougatinemix (te halen in de supermarkt, bijvoorbeeld van Dr. Oetker)

Voor het Italiaans schuin:

  • 66 mL water
  • 166 gram suiker
  • 4 eiwitten

Voor de garnering:

  • Kristalsuiker
  • Seizoensfruit (ik gebruikte aardbeien en bosbessen)

1 cake (kant-en-klaar kan natuurlijk ook, maar ik vind  dat toch minder lekker)

Bereidingswijze:

Voor de parfait:

  1. Klop de slagroom tot yoghurtdikte en zet hem in de koelkast.
  2. Mix de eierdooiers met de helft van de suiker luchtig.
  3. Haal het merg uit het vanillestokje, door het stokje te halveren in de lengte.
  4. Breng de melk met het vanillestokje en -merg en de resterende suiker aan de kook.
  5. Verwijder het vanillestokje.
  6. Schenk de melk bij de geklopte eierdooiers, roer het even, en doe het weer terug in de pan. Als je het meteen in de pan zou doen zou het zo heet zijn, dat je roerei krijgt en dat is niet de bedoeling.
  7. Roer het mengsel op laag vuur in 2 minuten gaar. Het geheel mag niet gaan koken, er mogen wel kleine belletjes op komen.
  8. Haal de pan van het vuur en klop het geheel met een mixer, totdat het afgekoeld is.
  9. Spatel de slagroom erdoor.
  10. Spatel de nougatinemix erdoor.
  11. Bekleed een cakevorm met plasticfolie.
  12. Schenk de massa in de cakevorm.
  13. Zet het geheel minimaal 3 uur in de diepvries.

Het samenstellen (1):

  1. Bak de cake volgens de aanwijzingen van het recept.
  2. Laat de cake volledig afkoelen.
  3. Snij de cake in dunne plakken van circa 0,5 cm dik.
  4. Leg op een vuurvaste schaal een aantal plakken cake, groot genoeg voor de bodem van de parfait.
  5. Haal de parfait uit de diepvries en haal het plasticfolie eraf. Zet het geheel op de cakebodem.
  6. Bedek de cake met de andere plakken cake. Dit hoeft nog niet heel netjes.
  7. Als alles bedekt is, dan druk je de cake stevig tegen de parfait aan. Zorg dat er geen parfait meer zichtbaar is. Leg het geheel weer terug in de diepvries.

Voor het Italiaans schuin:

  1. Breng water en suiker aan de kook en kook het tot 121 graden. Gebruik hiervoor een kookthermometer.
  2. Klop de eiwitten stijf in een schone kom.
  3. GIet de kokende suikersiroop langzaam bij het eiwitschuim en klop het geheel met een mixer, totdat het schuim afgekoeld is.
  4. Schep het schuim in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Een groot spuitmondje is hier het mooiste voor.

Het samenstellen (2):

  1. Haal de cake uit de diepvries.
  2. Smeer het schuim over de cake, zodat overal een laagje zit.
  3. Spuit het resterende schuim decoratief over de cake.
  4. Bestrooi het met een klein beetje kristalsuiker.
  5. Bak het geheel voor circa 5 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven, of totdat het eiwit goudbruin is.
  6. Garneer het geheel met seizoensfruit.

Anti-stresstip: Zoals ik eerder al zei, het zijn een aantal stappen, maar het meeste is niet ingewikkeld. De parfait kan je tot een maand van te voren maken en invriezen. De cake kan je een dag van te voren maken. Als je het inpakken van de parfait met de cake ook van te voren wilt doen, dan kan je dit zelfs ook tot een maand van te voren doen. Het enige wat redelijk last-minute moet gebeuren, is het maken van het eiwitschuim, maar dat kan gelukkig vrij snel!

Mocht je nog overhouden van je omelette,  bewaar het dan in de diepvries. Heb je er weer zin in, dan kan je het geheel weer kort in de oven doen en smaakt het nog heerlijk! Het buitenste laagje ijs zal dan wel smelten, omdat daar geen cake meer zit.

 

Eet smakelijk!

Ajedo!

Eline en Cynthia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s