Appel roos taart

Appel roos taart

Appel roos taart

Een tijdje geleden zag ik een filmpje op youtube waarin deze taart werd gemaakt. En hij is zooooo mooi!! Die moest ik maken natuurlijk! Het recept is van Anne Readon van het youtubekanaal en website howtocookthat.net. Ze maakt ook nog andere geweldige baksels dus zeker een aanrader om een kijkje op haar kanaal te nemen! Deze taart kostte even wat tijd om te maken, maar dat was het waard, ga gezellig een avondje voor de tv zitten met je moeder, vader, oma, vriendinnen, en je huisdier om de roosjes te maken en je bent er zo doorheen. Even wat huishoudelijke dingen over dit recept,

  • Het is het echt waard om de pecannoten door het deeg te doen, maar het hoeft niet. Daarnaast had ik nog veel deeg over (ik heb een taartvorm van 30 cm diameter gebruikt) en kon ik nog een kleinere taartvorm bekleden en deze harde taartbodem kan je goed droog bewaren voor een andere taart :)
  • In principe is de custard een soort van banketbakkersroom, maar als je dat niet lekker vind kan je natuurlijk ook een ander soort puddingachtige vulling maken.
  • In het recept staat dat je 16 appels nodig hebt, ik heb er zelf zo’n 9-10 gebruikt en had het idee dat ik zelfs een grotere taartvorm had. Het is natuurlijk wel altijd handig om er wat meer bij de hand te hebben stel je komt toch iets te kort
  • De appels worden niet gebakken, maar worden geweekt in een vloeistof waardoor de appelplakjes flexibel worden en je ze in roosjes kan rollen. Met het orginele recept kwam ik vloeistof tekort en moest ik nog 2x meer maken (terwijl ik toch minder appels heb gebruikt?). Ik vertaal hier het orginele recept maar houd er rekening mee dat je meer moet maken en dus ook meer ingrediënten bij de hand hebt.
  • In Australië is het natuurlijk gemiddeld een stuk warmer dan hier in Nederland. Bij het weken van de appelplakjes in de vloeistof (waar boter in zit) kan de gesmolten boter gaan stollen bij kamertemperatuur. Om dit te voorkomen is het handig om de kom met appelplakjes in de vloeistof in een grotere kom te zetten met lauw-warm water zodat de boter niet stolt.
  • Kijk vooral de tutorial op Youtube, die is erg handig!

Appel roos taart 

Ingrediënten deeg 

  • 250 gram bloem
  • 125 gram roomboter, in stukjes gesneden
  • 100 gram suiker
  • eventueel 60 gram pecannoten, met een blender fijngemaken
  • 1 ei

Ingrediënten vulling (custard en jam) 

  • 80 gram jam (ik heb aardbeienjam gebruikt) + 1 eetlepel water
  • 200 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 15 gram maizena
  • 100 ml slagroom
  • 2 theelepels vanille extract of het merg van een vanille stokje (extra lekker!)

Ingrediënten topping (appels) 

  • 9-10 appels met een rode schil, (orginele recept 16 appels)
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 100 gram suiker
  • 110 gram gesmolten boter

Bereidingswijze: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Verkruimel de boter in de bloem en suiker (en pecannoten) en voeg het ei toe. Meng dit totdat het een deeg vormt.
  2. Rol het deeg tussen 2 vellen plastic folie uit en bekleed de bakvorm(en) met het deeg. Prik gaatjes in de bodem met een vork en bak de taartbodem af voor ±20 minuten. Laat daarna de taartbodem afkoelen.
  3. Verwarm de jam en het water samen in een kom en bestrijk de taartbodem hiermee.
  4. Meng de eierdooiers, basterdsuiker, maizena en een klein scheutje van de melk samen. Breng de rest van de melk aan de kook (als je een vanille stokje gebruikt dit nu ook in de melk doen). Als de melk kookt een scheutje van de hete melk bij het eierdooiermengsel doen en mengen. Daarna dit geheel bij de melk doen en koken totdat het dik wordt. Hierna moet je de pan van het vuur halen en de slagroom en vanille erdoorheen mengen. Nadat het wat afgekoeld is kan je het verspreiden over de bodem.
  5.  Meng het sinaasappelsap, de suiker en gesmolten boter in een kom. Snijd de appel (in de lengte) in hele dunne plakjes met behulp van een mandoline en voeg deze toe aan het sinaasappelsapmengsel. Laat het weken voor minstens 10 minuten.
  6. Rol nu met deze plakjes roosjes (zie hiervoor de tutorial op youtube) Let er hierbij op dat je de plakjes voldoende afveegt aan bijvoorbeeld de rand van de kom, anders komt dit mengsel aan de appel en zal de boter later stollen
  7. Ga zo door totdat de taart helemaal gevuld is met appel-rozen!

Een waar kunstwerk dat ook nog eens lekker is ;)

Eet smakelijk!

Cynthia

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s