Tortilla de patata- Spaanse aardappelomelet

Tortilla de patata-Spaanse aardappelomelet

Tortilla de patata-Spaanse aardappelomelet

 

”Pica la cebolla y después añadirlas a la sartén con las patatas y aceite de oliva” Ik kan het hem nog zo horen zeggen. Een paar jaar geleden kwamen de Spaanse buren samen met mijn tante en mijn nichtje uit Madrid hier op bezoek. Toevallig was de Spanjaard een chefkok en hij kon dus goed koken. Als goede gastvrouwen hebben mijn moeder en ik veel gekookt tijdens hun verblijf bij ons, maar op een dag stond hij erop om te koken. Hij had al boodschappen gedaan in de AH en alles stond klaar. Ik wilde natuurlijk toekijken hoe hij razendsnel alles deed. Ik ben echt verliefd op Spanje, en hij ging iets typisch Spaans maken, Tortilla de patata, een van mijn favorieten uit Spanje! Ik vind het echt devine voor zoiets simpels! Hoe dan ook, hij heeft mij in het Spaans (+ handen en voeten als ik het niet begreep, want hij sprak geen engels) uitgelegd hoe je een echte Tortilla de patata kan maken. Dus hier wil ik graag het recept delen! Wel vertaald natuurlijk ;)

Tortilla de patata- Spaanse aardappelomelet 

Ingrediënte voor 1 tortilla de patata:

  • ±650 gram aardappelen (ongeveer 3-4 middelgrote)
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • zonnebloem- of olijfolie om de aardappelen in te ”koken”
  • 5-6 eieren

Note: De echt tortilla de patata wordt gemaakt met olijfolie. In Spanje staan de schappen ermee vol! En daar is het vele malen goedkoper dan hier in Nederland. Daarom heb ik ervoor gekozen om zonnebloemolie te gebruiken.

Bereidingswijze: 

  1. Schil de aardappelen en halveer ze door de lengte, en daarna nog eens. Snij nu de aardappels door de breedte in plakjes van ongeveer 1/4-1/2 cm dik. (zie foto) Photo 04-05-14 18 30 46
  2. Warm ondertussen een pan op met een flinke laag olie. Er moet genoeg olie inzitten, zodat de aardappels compleet onder de olie liggen. Warm het niet te warm op, het moet op een lage temperatuur ”koken”, en daarvoor moet het warm zijn en niet heet.
  3. Doe nu de gesneden aardappels in de pan en laat het ongeveer 5 minuutjes koken of laag vuur. (je kan zien dat de olie warm genoeg is als er in de olie luchtbellen ontstaan tijden het koken, alsof het kookt, maar niet te hard.)
  4. Snijd de uien in halve maantjes, en voeg deze toe. (zie foto )

    Pan met aardappelen, olie en uien dat op laag vuur zachtjes kookt

    Pan met aardappelen, olie en uien dat op laag vuur zachtjes kookt

  5. Kook dit voor nog zo’n 15-20 minuten of totdat de aardappels gaar zijn. Dit kan je controleren doordat de aardappel ”uit elkaar valt” als je er met een spatel op duwt. Bak de laatste minuut nog een fijngesneden teentje knoflook mee.
  6. Neem een vergiet met daaronder een pan en leg er een stuk keukenrol in. Giet nu de inhoud van de pan leeg in het vergiet en laat het goed uitlekken.
  7. Klop in een grote kom de eieren los met een garde en voeg het zou toe.
  8. Meng nu het uitgelekte aardappelmengsel goed door het ei. Roer het echt goed door, anders werken de volgende stappen niet.
  9. Verwarm nu een laagje olie in de pan (net zoveel zodat de hele bodem een een laagje olie bevat) en dit keer echt heet!
  10. Nu moet je snel werken. Giet het eiermengsel in de pan en begin te roeren/omscheppen (vuur moet op hoog staan), zodat er elke keer wat ei bakt. Als uiteindelijk het meeste van het ei gestold is (zie foto) laat je het bakken totdat de onderkant bruin is (zie foto erboven). Druk af en toe de randen naar binnen, zodat je een mooie afgeronde rand krijgt. Photo 04-05-14 19 16 35
  11. Nu een moeilijk gedeelte: omdraaien! Pak een bord waarvan de diameter groter is dan die van de pan en leg die ondersteboven op de pan. Pak nu de pan en draai deze snel om (wel met je hand op het bord natuurlijk) zodat de tortilla op het bord valt. Schuif nu de tortilla terug in de pan zodat de onderkant nog kan garen.
  12. Zodra de onderkant ook mooi bruin is, is het klaar om gegeten te worden!

¡Buen provecho!

Ajedo!

Cynthia en Eline

3 thoughts on “Tortilla de patata- Spaanse aardappelomelet

  1. De echte bekende Spaanse tortilla de patata wordt vrijwel altijd gemaakt met ui en aardappelen. Je kan er wel natuurlijk zelf voor kiezen om andere groenten of zelfs vlees zoals ham erdoor doen. Het belangrijkste is dat de olie goed wordt uitgelekt en dat het ei goed erdoor gemengd wordt zodat het bindt. Succes!

Plaats een reactie